Wat is het dat het is, ultrakort?

Hoe zit het met très petit, en wat zijn de gevolgen voor de productie? De ultra korte speelfilm heeft zijn eigen wetten en eigenaardigheden.

Er zijn interne en externe factoren waar de producent rekening mee moet houden.
Externe factoren zijn bijvoorbeeld dat gedraaid worden met een laag budget en een korte beschikbare tijd. Dit betekent dat er uiterst economisch met hulpbronnen moet worden omgegaan (b.v. dubbelrollen, weinig locaties, weinig shoots per scene, korte montagetijd)
Intern, vanuit de productie gezien betekent dit dat er in feite slechts twee mogelijke oplossingen zijn: een rechtlijnig verhaal met een enkele scenewisseling en zeer lange shots, of een verhaal met een complexer scenario en korte shots.

De uitwerking met een complex scenario en korte shots leidt tot de klassieke ultrakorte speelfilm waarbij dezelfde acteur meerdere rollen speelt, te herkennen aan opzichtige attributen (pruik, zonnebril, pijp, korte rok…) en waarbij de verschillende locaties evenzo alleen door een attribuut gekarakteriseerd worden. Hierbij speelt de ondersteuning van de producent door de Props Manager vanzelfsprekend een grote rol.

Het is duidelijk dat Ici Les Mecs voor het Grand Gala du Demi-lune meer aan de dramatische videoclip dan aan de eenacter-variant denkt. Niet voor niets is Theo al in een vroegtijdig stadium als Props Manager benoemd en geven Ici Les Mecs uitgebreid informatie over zijn bezigheden. Terwijl Les Moutons Volants op hun lauweren rusten wordt er bij Ici Les Mecs S.A. hard gewerkt!