Het verhaal van de opdrachten

Wiekslag – Noordmolen:

Na de duidelijke uitleg van de kameraad-kolonels begeven de agenten zich op weg, op jacht naar de russische plutoniumsmokkelaars.

De agenten begeven zich op weg

In de loop van hun avonturen zullen ze zich herhaaldelijk moeten voordoen als rasechte Sovjet-Russen. Vandaar dat het eerste deel van hun tocht is gewijd aan de russische taal en cultuur. Zonder dat zij dit nu reeds beseffen zal deze kennis van vitale doorslaggevendheid blijken te zijn in hun confrontatie met de westerse plutoniummaffia.

Wat & Hoe In het Russisch

Het is nog volkomen onduidelijk wat de agenten met het ‘One-Time-Pad’ aan moeten vangen.

Noordmolen – Het Schaafje:

Eibergen Alert!

In het, ten tijde van de Koude Oorlog zo rustige en bezadigde, afluisterstation ‘Kamp Holterhoek’ bij Eibergen heerste afgelopen vrijdagnacht plotseling een koortsachtige bedrijvigheid. De radio-telegrafische activiteit van de russische militaire communicatienetwerken nam binnen een kwartier dramatisch toe. Het opgevangen code-bericht bleek volledig uit zogenaamde ‘Z-grammen’ te bestaan. De beide overgelopen kolonels hebben tijdens de ‘de-briefing’ na hun ‘defection’ onafhankelijk van elkaar het vermoeden uitgesproken, dat deze Z-grammen samenhangen met het door hen meegenomen ‘One-Time-Pad’.

Het Schaafje – Zomerweg (onderweg kanaaloversteek, daarna Russische Steppenkaart)

Russische Cultuurkennis

Na een afmattende tocht b├╝jken de agenten de russische plutoniumsmokkelaars te hebben ingehaald. Op hun beurt zijn de smokkelaars ingehaald door de welhaast spreekwoordelijke drankzucht van de geboren Rus. Na zich uitbundig gelaafd te hebben aan een schier onuitputtelijke voorraad zelf gestookte wodka gaven uiteindelijk de bitterballen van ‘het Schaafje’ de doorslag.

De russische maffia-agenten zijn geveld door buikloop en hoofdpijn en hebben reeds plaatsen geboekt voor de eerstvolgende Aeroflot-vlucht naar Moskou. Dit is aan de afdeling EEA bevestigd door onze bron (CneKTop).

Juist nu is het van het grootste belang dat onze agententeams zich tegenover de westerse maffia kunnen voor doen als doorgewinterde Sovjet-maffiosi. Hiertoe heeft de afdeling EEA een multiple-choice test opgesteld. Dit type test is door Sovjet-pedagogen in 1952 uitgevonden en heeft onder andere tot het succes van de Spoetnik-satelliet geleid.

Zomerweg – Soeppost (onderweg seinen):

Russische Steppenkaart

Deze Russische Steppenkaart, die door de beheerder van ‘Het Schaafje’ aan de laveloze bende maffiosi werd ontfutseld, stelt eigenlijk niet veel meer voor dan lichtelijk versluierde traditionele amerikaanse stripkaart.

De ontknoping nadert. Volgens de afspraak, die met de westerse plutoniumafnemers is gemaakt, zal het wachtwoord, benodigd voor de verificatie van de authenticiteit van de leveranciers, op het laatste moment via morse-code worden doorgegeven.

 

Soeppost – Apotheose:

Oleaat

Apotheotische vervaging

De omgeving rondom onze vermoeide agenten vervaagt. Het enige dat hen nog voor ogen staat is de route naar de locatie waar het rendez-vous zal moeten plaatsvinden. De omringende realiteit lost op in wit.

Apotheose -Eindpunt:

Een Wintervertelling

De deal is mislukt! De westerse plutoniumafnemers zijn afgedropen en de CRI is op hun spoor gezet dankzij de aanwijzingen van ‘een stelletje op wachtgeld staande hobbyisten’. Wij, de afdeling EEA weten wel beter! Wij nemen passend afscheid met een ontspannend verhaal in russische stijl en hopen op een weerzien in betere tijden.

Comments are closed.