de zeep en het sop
Z E E P S O P
www.oudehap.nl de soap van de zeep www.oudehap.nl/cat/24-uurs/2008/

Sterren Stralen Overal
   

home

uitnodiging

start

deelnemers

opdrachten

route

uitslag

fotoboek

organisatie

Zodiak in een synagoge in IsraŽl (6e eeuw) 


De dierenriem of zodiak is een ongeveer 20 graden brede zone aan de hemelbol, waarbinnen de schijnbare banen van de zon, de maan en de planeten verlopen.
De zon heeft altijd een voorname rol gespeeld bij veel oude beschavingen. En dan speciaal haar veranderlijke positie ten opzichte van de sterren. Dat het de aarde was die telkens een andere positie aannam, wist men nog niet.
Volgens oude astrologische tradities verdeelde men de weg die de zon aflegde (zoals later bleek: de aarde) in twaalf parten of tekens met een lengte van 30 graden. De baan die de zon en de planeten aan de hemel afleggen noemen we ook wel ecliptica. Als startpunt voor een eclips werd de positie van de zon genomen aan het begin van de lente: het lentepunt. Dat lentepunt stond in het sterrenbeeld Ram. Het jaar door beweegt de zon zich dan door alle tekens of sterrenbeelden die voornamelijk levende wezens of dieren voorstellen. Omdat de tekens hoofdzakelijk dieren zijn, werd de strook van sterrenbeelden 'dierenriem' of zodiak genoemd (uit het Grieks: zooion = levend wezen of dier). Het enige niet-levende wezen uit de dierenriem, de Weegschaal, is pas in latere tijden toegevoegd. Aanvankelijk werden de schalen van de Weegschaal gezien als de klauwen van de Schorpioen.
De volgorde van de dierenriem is gemakkelijk te onthouden doordat er in het Nederlands toevallig alfabetische reeksen te herkennen zijn: RST - KLM - W - SSS - WV. En de drie SSS-sterrenbeelden staan ook nog in alfabetische volgorde: Schorpioen, Schutter, Steenbok.

De sterrentekens van de dierenriem

Naam

Astrologisch teken

Nederlandse naam

Vanaf

Aries

Ram

Ram

21 maart

Taurus

Stier

Stier

20 april

Gemini

Tweelingen

Tweelingen

21 mei

Cancer

Kreeft

Kreeft

21 juni

Leo

Leeuw

Leeuw

23 juli

Virgo

Maagd

Maagd

23 augustus

Libra

Weegschaal

Weegschaal

23 september

Scorpius*

Schorpioen

Schorpioen

23 oktober

Sagittarius

Boogschutter

Schutter 

22 november

Capricornus

Steenbok

Steenbok

22 december

Aquarius

Waterman

Waterman

20 januari

Pisces

Vissen

Vissen

19 februari

* In de astrologie ook vaak Scorpio genoemd.

Ongeveer 2000 jaar geleden stond de zon vanaf ongeveer 21 maart inderdaad in het sterrenbeeld Ram, maar door de precessie van de equinoxen schuift het lentepunt 30 graden per 2148 jaar op, waardoor de zon op die datum thans in de Vissen staat. Binnenkort zal dat de Waterman zijn, en dat is dan de aanvang van het tijdperk van de Waterman (the Age of Aquarius), volgens sommige astrologen een belangrijk moment.
Toch houdt de astrologie vast aan de oorspronkelijke indeling, zodat de zon aan het begin van de lente 'officieel' in de Ram staat. Merkwaardig is dat de periodes van de sterrenbeelden van deze zogenaamde Westerse astrologie nagenoeg samenvallen (soms ťťn dag verschillen) met de Indiase kalender.
De sterrenbeelden zijn overigens niet allemaal even groot, terwijl de astrologie ervan uitgaat dat ieder sterrenbeeld 30 graden van de dierenriem in beslag neemt. Officieel staat de zon dus precies een maand in ieder sterrenbeeld, maar in werkelijkheid is dat meer of minder. Volgens de moderne begrenzingen van de sterrenbeelden is er zelfs een sterrenbeeld, Slangendrager (Ophiuchus), dat niet tot de dierenriem behoort, hoewel de ecliptica er wel doorheen loopt!
De Sterren!

 

HUN
Tekens
!

 

De Zeep En Het Sop
  ZEEPSOP wordt geproduceerd door Oude Hap Producties 2008
Info Oudehap Info HHG 24-Uurs Info HHG
De 24-Uurs wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 februari 2008