Operatie Eland revisited?

Wist u dat het digitale analogon van “Operatie Eland” “Digital Domination” is? In 1993 was de Soviet Unie juist uit elkaar gevallen, en dat gegeven kwam tot leven in de 24-Uurs die dat jaar door de Oude Hap werd georganiseerd. De Russische maffia probeerde in contact te komen met de Nederlandse onderwereld om van het Rode Leger afkomstige plutonium te verkopen. De opdracht voor de vrijwilligers van de 24-uurs was om zich voor te doen als Russische maffia en zo de gewenste transactie te laten mislukken. In een legendarische en hilarische scene in een paardentrailer wisten de HHG-infiltranten hun doel te bereiken.

Minder gewelddadig qua opzet dan de komende operatie Digital Domination, maar een zelfde stramien is te herkennen. En wie is er gevaarlijker, de Japanse Yakuza of de combinatie Russische maffia en Nederlandse onderwereld? Over drie weken zal het duidelijk zijn…