PJ kraakt eigen kluis dankzij het Handboek

Geloof het of niet… PJ’s verhaal:

“Ik kwam zondagmiddag thuis na de 24-uurs en besloot de kluis in mijn nieuwe huis in gebruik te nemen. We zijn anderhalve maand geleden verhuisd en mijn vrouw had mij al een paar keer gevraagd om dat te doen. De vorige eigenaar had mij laten zien hoe hij werkte, en ik had dat klakkeloos geaccepteerd zonder al te goed op te letten. De geheime code om de kluis te openen had hij opgeschreven. Dat papier had ik zorgvuldig bewaard.
Helaas, hoe het precies gebeurde is mij nog steeds niet helemaal duidelijk – 24-uurs vermoeidheid, een kleine blackout? – maar de eindsituatie was duidelijk. De verzekeringspapieren en de sieraden in de kluis met een dichte deur. Zonder de geplande test met lege kluis. En ik wist niet meer hoe de draaiknop werkte.. een beetje lullig om met zo’n vraag de vorige eigenaar te bellen…
Na een kwartier tobben en proberen pakte ik het Handboek voor Slimme Dieven inclusief de door mij geprinte bijlagen… en jawel: het Sistec mechanisch codeslot leek precies op onze De Raat Consul. Even draaien, klik-klik-klik en de kluis sprong open. En even later wist ik ook hoe ik de kluis opnieuw kon instellen. Dat had de vorige eigenaar me niet verteld.
Ik kon alleen maar beamen wat er in het Handboek staat: een slimme dief zonder kennis zoekt het op in het Handboek!”